Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Washington’da önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinin ardından Türk Büyükelçiliği’ne geçti ve orada gazetecilerin sorularını yanıtladı



Geçen pazartesi günü, tam 36 saat sürdü. Nasıl mı? Kısaca aktarayım... CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile Çin ve ABD ziyaretlerine katılanlar için dünya turunda ilk durak malum, Çin’in baÅŸkenti Pekin’di. Türkiye’den geçen hafta cuma sabahı yola çıkılmış, Ankara’ya göre 5 saat ilerideki Pekin’e yaklaşık 8 saatlik bir uçuÅŸla cumartesi sabaha karşı varılmıştı. DoÄŸu ile Batı’yı çok katmanlı modern bir Ä°pek Yolu ile baÄŸlama projesi olan KuÅŸak ve Yol Zirvesi kapsamında, CumhurbaÅŸkanı, baÅŸta Çin ve Rusya devlet baÅŸkanlarıyla olmak üzere önemli görüşmeler yaptı. Ardından, 15 Mayıs Pazartesi günü 15.30 sularında CAN ve TUR uçakları Pekin’den Washington’a doÄŸru havalandı. DoÄŸuya doÄŸru, Kuzey Buz Denizi, Alaska ve Kanada üzerinden Washington’a 14 saat uçuldu. Pekin’e göre 12 saat gerideki Washington’a varıldığında tarih 15 Mayıs Pazartesi’ydi, saatlerse henüz 17.30’u gösteriyordu. Bu arada ErdoÄŸan, Putin ve Åži Cinping’in yan yana fotoÄŸrafları Washington’a daha hızlı ulaÅŸmış, “Türkiye’nin farklı seçenekleri”- nin de yorumlandığı kimi yazılarla Amerikan basınında yerini almıştı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 16 Mayıs Salı günü öğle saatlerinde Beyaz Saray’da ABD BaÅŸkanı Trump ile yaptığı, 20 dakikası baÅŸ baÅŸa toplamda 2 saat 45 dakikalık görüşmenin ardından, gazete genel yayın yönetmenleri ve köşe yazarlarının sorularını yanıtladı. 22.00 sularında uçaklar, Washington’a göre 7 saat dilimi ilerideki Türkiye’ye doÄŸru, bu kez yaklaşık 10 saatlik bir yolculuk için havalandığında, “Saat kaç?” zor sorulardan biri haline gelmiÅŸti...

 

Zaten Washington ÅŸu ara zor sorulardan geçilmiyor. Beyaz Saray’ın kafası karışık. BaÅŸkan Trump hakkında, görevden aldığı eski FBI Direktörü’nün iddialarıyla ilgili soruÅŸturma isteniyor. Öte yanda Suriye meselesi, baÅŸta Türkiye olmak üzere ABD ve dünya için en zor soruları üretmeye devam ediyor. Bu atmosferde, tarihi zirvenin ardından gazetecilerle Türkiye’nin Washington BüyükelçiliÄŸi’nde gerçekleÅŸtirdiÄŸi sohbette, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan söze Trump ile buluÅŸmayı özetleyerek baÅŸladı:

‘ABD RAKKA KONUSUNDA KARARINI VERMÄ°Åž’

“DeÄŸerli arkadaÅŸlar, bugün 12.30 itibarıyla Sayın BaÅŸkan Trump ile görüşmemiz oldu. Ä°kili görüşmemizi müteakiben basın açıklaması yaptık. Sonra da heyetlerarası görüşmeye geçtik. Bu aynı zamanda çalışma yemeÄŸi idi. Toplam olarak 2 saat 45 dakika sürdü. Ama maalesef bazı medya organlarının ‘Görüşme kısa sürdü’ gibi nahoÅŸ bir yaklaşım peÅŸinde olduklarını da gördük. Sonra, gerçeÄŸin çarpıtılması karşısında tavır göstermemize de kızıyorlar. Sen dürüst ol, canımı ye! Ama sen dürüst olmazsan, kusura bakma, tavrı her zaman görürsün! Bizler Çatladıkapı mahallesinin muhtarı deÄŸiliz. Türkiye Cumhuriyeti’nin CumhurbaÅŸkanı’yız, ülkemizi temsilen burada bulunuyoruz...”

 

‘TERÖR ÖRGÃœTÃœYLE Ä°ÅžBÄ°RLİĞİNÄ°ZÄ° SAÄžLIKLI BULMUYORUZ DEDÄ°K’

“Malumunuz, baÅŸ baÅŸa görüşmenin ardından bir basın açıklaması yaptık, akabinde de çalışma yemeÄŸinde bölgedeki geliÅŸmeler dahil tüm konuları ele aldık. Ä°ki ülke münasebetlerini masaya yatırdık. Gerek PKK-YPG, gerek FETÖ; tüm bu meseleleri ele aldık.

Görüşmemizde özellikle Sayın Trump’ın ‘GeleceÄŸe yönelik sizlerle iyi iÅŸler yapacağız. Bu konuda kararlılığımız var’ ifadesini önemsiyorum. Suriye’deki, Irak’taki konulara gelince, ABD Rakka konusunda kararını vermiÅŸ durumda. Bizim de kendilerine söylediÄŸimiz ÅŸey ÅŸu: Mevcut durumda, böyle bir yaklaşımı benimseyemeyiz, kesinlikle sizlerle beraber olamayız. Rakka’da terör örgütüyle iÅŸbirliÄŸinizi saÄŸlıklı bulmuyoruz.”

‘SALDIRI OLURSA KÄ°MSEYE SORMAYIZ’

“Kendilerine ÅŸunu da açıkça ifade ettik: YPG ve PYD’den Türkiye’ye herhangi bir saldırı olursa, hiç kimseye sormadan angajman kurallarını uygularız. Nitekim biz Rai’de zaten bunları yaptık, Cerablus’ta, El Bab’da yaptık. Türkiye ne yapabileceÄŸini ortaya koydu. ‘Bırakın terör örgütlerini, gelin terörle mücadeleyi beraber yapalım’ dedik. Maalesef buna yanaÅŸmadılar. ‘Münbiç’i boÅŸalttık’ dediler ama böyle bir ÅŸey olmadı. Nitekim hâlâ oradalar. Mümbiç’te, Rakka’da DEAÅž’ı bitirdiÄŸiniz zaman oralara kim yerleÅŸecek? Oraların yerli halkı kim? Araplar. Peki oraları siz Kürtlerle mi dolduracaksınız? O zaman Araplarla Kürtleri vuruÅŸturacaksınız demektir.”

KUÅžAK OLUÅžTURULMASINA MÃœSAADE ETMEYECEĞİZ’

 

“Temenni ederim ki gerek Münbiç, gerek Rakka’da terörle mücadele isabetli bir adımla bitsin, tamamlansın. Türkiye olarak biz de kendi sorumluluk alanımızda terörle mücadele için gerekenleri yapacağız. Terör örgütlerine içeride de dışarıda da nefes aldırmayacağız. Bir kuÅŸak oluÅŸturulmasına müsade etmeyeceÄŸiz. Kararlılığımızı sürdüreceÄŸiz. Ayrıca ekonomik konuları, FETÖ ile ilgili süreci konuÅŸtuk. Temenni ederim ki bundan sonraki süreçte gerek arkadaÅŸlarımızla, gerekse güvenli hattan bizzat kendisiyle konuÅŸmak suretiyle temasta olmak konusunda mutabık kaldık.”

HABERTÃœRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.